Možná už jste o tom slyšeli a možná se to k vám ještě nedostalo, ale je to tak – Etnetera Group, jejíž je Motion členem, se chystá na kompletní redesign kancelářských prostorů. 

Pro firmy z Etnetera Group bylo vždy důležité, aby měli všichni její zaměstnanci příjemné moderní prostředí vhodné pro práci. Před pěti roky se společnost přestěhovala do budovy bývalého parního mlýna v Holešovicích, kde sídlí dodnes. V prostorech, které byly v té době zcela prázdné a značně sterilní, se tehdy vybudovalo nevšední, inspirativní a kreativní zázemí, ve kterém si každý našel své optimální místo pro práci. Etnetera Group se dokonce stala vítězem v kategorii Kanceláře pro budoucí výzvy v soutěži CBRE.  Nyní má dojít k celkovému redesignu, jež odstartovaly dva hlavní impulsy. První byl ten, že se vedení rozhodlo po pěti letech prodloužit pobyt na stávajícím místě. Druhým impulsem byly roky 2020/21, které kompletně změnily fungování ve firmách. Kvůli covidu si mnoho společností včetně nás zkusilo, jaké je to pracovat na Home Office/Office from anywhere a celkově do společného kancelářského zázemí méně chodit. To vedlo k myšlence, že je potřeba se více zabývat stávajícími prostory a zjistit, co je potřeba změnit a co se od nich do budoucna vlastně očekává. 

Přání zaměstnanců a inspirace od manažerů 

Jak nejlépe vymyslet budoucí podobu kanceláří? Zeptejte se přímo zdroje = kolegů, kteří v těchto prostorech tráví nejvíce času. Ti samotní vám nejlépe poví, co pro svou práci ideálně potřebují. Proto vznikl jednoduchý dotazník, který se poslal všem zaměstnancům v Etneteře. Cílem bylo zjistit nejen požadavky zaměstnanců na samotné kancelářské zázemí, ale i na preferovaný styl práce. Z dotazníku vyplynulo, že skoro polovina lidí i poté, co budou kanceláře opět zcela volně přístupné bez dalších proticovidových opatření, by raději pracovala zcela z domova nebo alespoň takto větší část týdne z domova. Na základě tohoto čísla pak vznikla myšlenka hybridního typu fungování, které lidem umožňuje si vybrat preferovanou variantu. 1. stále v kanceláři = tři a více dní trávit v kanceláři a má význam mít vlastní pracovní stůl nebo 2. větší část týdne z domova = v kanceláři trávit maximálně jeden den v týdnu (možná ani to ne) a proto nemá smysl mít vlastní stůl. Z čísel nakonec vyšlo, že celých 30% prostoru, který je nyní zabraný fixními místy, může být využito jinak a lépe.  

Mimo průzkum mezi vlastními zaměstnanci se Etnetera Group rozhodla inspirovat skrze webináře, kam zve manažery, kteří si podobou změnou ve společnosti prošli. Jako první proběhl webinář s panem Lubošem Malým ze společnosti The LEGO Group, který popisoval jak fungují jejich nevšední kancelářské prostory v Londýně. Během následujících týdnů se bude sbírat inspirace i od dalších manažerů z různých firem.

Virtuální realita 

Momentálně je Etnetera Group v první fázi architektonických návrhů. Již od začátku procesu tvorby se využívá  virtuální realita, což je na českém trhu zatím poměrně netradiční záležitost.  Hlavní velkou výhodou je, že takto  je možné se po budoucích prostorech virtuálně pohybovat, což je velký rozdíl oproti prohlížení si klasických vizualizací či fotek. První návrhy si virtuálně prohlédlo již 20 lidí z různých týmů a díky tomu Etnetera Group sbírá další komentáře a poznámky. 

Etnetera Group se tak chystá po pěti letech udělat opět velký krok, aby ukázala, jak lze vytvořit moderní a funkční kancelářské prostory. O dalších změnách a plánech vás budeme postupně informovat.