Poslední dobou se s tímhle nešvarem setkáváme čím dál častěji. Za poslední 2 roky rapidně narostl počet ukradených profilů na Instagramu. Ačkoliv se to týká zatím primárně osobních profilů, útoky se nevyhýbají ani těm firemním. Odcizení profilu je bohužel v některých případech nevratné. Člověk tak během vteřiny přijde o celý “Instagramový život”, který si pečlivě vytvářel dlouhé roky. A v případě firemních profilů samozřejmě značka přijde o těžce budovaný obsah, do kterého investovala desítky až stovky tisíc korun. O následném poškození značky ani nemluvíme. Nahrazený obsah bývá často velmi kontroverzní a neslučitelný s filosofií dané firmy. 

Nárůst globálně hledaného výrazů “instagram hacked” podle Google Trends napovídá, že v posledních letech, zejména od roku 2017, výrazně narostl objem ukradených instagramových profilů. Zároveň musíme brát ale v potaz celkový nárůst nových uživatelů Instagramu.

Zdroj: Google Trends

Instagram přišel v polovině roku 2017 s řešením a spustil dvoufázové ověřování, které využívá SMS kód zaslaný na mobilní telefon majitele instagramového účtu. Bohužel to zásadní dopad na snížení počtu ukradených profilů nemělo.

 Proč?

Minimální využití ze strany uživatelů a nízká efektivita. Útočníkům se totiž v některých případech daří přesměrovávat SMS zprávy s vygenerovanými kódy a získávat tak přístup k aplikacím vč. Instagramu.

 

Jak si tedy svůj Instagram ochránit?

Instagram v druhé polovině letošního roku spustil nový způsob ověřování pomocí třetích stran. Jedná se o generování náhodných klíčů doporučenými mobilními aplikacemi DUO MOBILE nebo Google Authenticator. Aplikace při každém pokusu o přihlášení do Instagramového účtu vygeneruje náhodný šestimístný klíč, který pak stačí zadat během přihlášení do Instagramu. Hlavní výhodou je, že tento způsob ověřování je zároveň řešením, jak zabezpečit firemní účty, do kterých se přihlašují lidé z několika zařízení. Stačí totiž vygenerovat jeden klíč, a ten pak předat ostatním lidem. Hlavní osoba, která klíč vygenerovala, jej může kdykoliv měnit podle potřeby.

Jak na to? Návod najdete přímo v centru nápovědy Instagramu: https://help.instagram.com/1582474155197965?helpref=faq_content

Nezapomínejte také na další pravidla, které ochrání váš Instagram, jako např:

  • Zkontrolujte si přístupy všech aplikací k vašemu Instagramu.
  • Věnujte pozornost falešným žádostem o změnu přihlašovacích údajů, které vám přijdou do e-mailu.
  • Nastavte si dostatečně silné heslo (pomůže vám generátor: https://passwordsgenerator.net/) a snažte se ho pravidelně měnit.

Co dělat, když už vám profil ukradli?

Hlavně klid! Co nejdříve se ozvěte na podporu Facebooku a oznamte krádež vašeho instagramového profilu. Spojí se s vámi pracovník z podpory Facebooku, který bude požadovat několik důkazů, že jste skutečnými vlastníky profilu. Může po vás chtít například původní jméno profilu (jelikož útočník ho obvykle po krádeži změní), váš původní e-mail apod. V mnoha případech se skutečně povede profil navrátit do vašich rukou. Bohužel ne vždy i s původním obsahem, který majitel pracně budoval. Dbejte tedy na ochranu nejen svého instgramového profilu, ale i ostatních online účtů a vyhnete se tak velkým nepříjemnostem.