Nelehké období, které právě zažíváme představuje pro většinu značek a jejich zaměstnance značnou výzvu lidsky i profesně. 

Marketingová komunikace sice nepatří mezi současnou situací nejvíce ovlivněné obory, ale i tak nás čeká několik důležitých profesních rozhodnutí.

V první řadě se jedná o prioritizaci. Musíme rozhodnout, zda vůbec má cenu v tuto chvíli připravenou kampaň, produkt nebo informaci začít komunikovat v kontextu událostí posledních pár týdnů.

Je naprosto legitimním řešením komunikaci v některých případech úplně zastavit a vzniklý volný mediální prostor věnovat něčemu/někomu jinému, jak to již udělalo několik značek – například Zonky a Česká spořitelna ve prospěch osvětové kampaně za nošení roušek “Chráním tebe”.

 

Pokud se značka rozhodne ve své komunikaci reagovat na současnou situaci,  je na místě chytré a seriózní pojetí tématu, aby obsah nepůsobil uměle nebo nezapadl v záplavě obdobných sdělení.

 

 S tím, co se stalo nemůžeme udělat nic, ale to, jak události prožijeme,

je zcela v naší moci.

 

Co by si firmy a značky měly v první řadě promyslet?

Co mohou reálně nabídnout a jak mohou pomoci.

Vzhledem k tomu, že téměř každým dnem čelíme situacím, o kterých jsme před pár týdny byly přesvědčeni, že nemohou nastat, společnou řečí se stala solidarita, soudržnost a pomoc tam, kde je zapotřebí. Je tedy zcela přirozené, že se k vlně solidarity připojují i značky. Principem jejich zapojení by neměla být jen adaptace komunikace, ale spíše projev vnitřních hodnot značky. 

 Existuje několik druhů relevantní pomoci,  ať už se jedná přímo o materiální, finanční či produktové příspěvky (občerstvení pro zdravotní personál, štíty z 3D tiskáren atd.), nebo o emoční podporu, kdy značka může relevantně edukovat, kreativně podporovat sdělení autorit (např. udržování dvoumetrového odstupu, vycházení z domova jen v případě nutnosti atd.), či nabídnout zábavu (online přenosy koncertů, využití gamifikace nebo challenges). 

 

Některé příklady zmíněných aktivit 

Materiální pomoc

Dish: Burgery za roušky. 

Jednou z oblastí, kterou nejhůře postihla současná situace je gastronomie. Pražská prémiová burgrárna Dish reaguje na současnou situaci s nedostatkem ochranných zdravotnických pomůcek, projevuje solidaritu a zároveň nabízí tolik potřebnou pomoc. 

 

Průša lab – Štíty 

Průkopník scény 3D tiskáren poskytuje nově vyvinuté štíty pro pracovníky v první linii.

 

Amazon prime video – zdarma

Amazon se rozhodl v rámci prodloužené zkušební doby poskytnout prémiový videoobsah zdarma. 

 

Louis Vuitton – dezinfekce rukou

LVMH podpoří nemocnice výrobou a distribucí 12 tun dezinfekčních prostředků na ruce.

 

Podpora sdělení

NIKE – Svou kampaní umožňuje každému vcítit se do kůže vrcholového sportovce z národního týmu. 

 

Adidas – #hometeam 

Sportovci se snaží jít ohledně dodržování karantény příkladem a v rámci kampaně dávají nahlédnout do svých domovů.

View this post on Instagram

#hometeam @adidas 🙏🏻❤️🤍🙏🏻

A post shared by Roberto Firmino (@roberto_firmino) on

 

IKEA – I’ll be here for you, no matter what #stayhome 

IKEA se kampaní snaží vyvolat milé vzpomínky a pozitivní emoční vazbu k domovu a tím odbourat negativní pocit z domácího vězení.

 

 

BMW – zatáčka

Zatáčka opisuje pandemickou křivku a poukazuje na potřebu zmírnění jejího zakřivení. 

 

Netflix spoiler billboardy

Netflix umístil billboardy do veřejného prostranství, kde prozrazuje klíčové momenty a tím motivuje lidi zábavným způsobem, aby zůstali doma a dodržovali karanténu.

 

 

 

Zábava / Edukace

V tuto chvíli je společnost dobře informovaná napříč různými kanály, zábava a edukace jsou tedy oblastmi, na které by se značky měly zaměřit nejvíce.

 

CHIPOTLE – “Chipotle Together” sessions

Chipotle pořádá pomocí platformy Zoom online setkání s celebritami, při kterých navozuje pocit společného setkání u jídla. 

 

DETTOL – “Wash your hand” challenge

TikTok výzva zaměřená na důležitost správného mytí rukou se rychle stala virálem a během čtyř dnů dosáhla přes 8,7 miliard shlédnutí.

Pokémon GOwon’t make you leave the house for the time being.

Hra se běžně snaží o to, aby se hráči při lovu dostali ven ze svých domovů, ale během pandemie zvýšila počet “monster” poblíž domova a zlevnila o 99% nákup packů, ze kterých se klubou nová “monstra”.  

UNESCO – Learning never stops

Velký prostor se nabízí v rámci podpory globálních či lokálních iniciativ v rámci edukativního osobního rozvoje. Značky mohou nabídnout hodnotné partnerství v elearningových akitvitách.

 

 

Obzvláště během krize by značky měly komunikací

a aktivitami reprezentovat své hodnoty a fungovat v rámci možností co nejobvyklejším způsobem, aby minimalizovaly dopady.

 

Držíme palce, abychom všichni co nejlépe zvládli krizi nejen z pohledu businessových aktivit, ale i lidsky.

 

 

Článek jsme připravili ve spolupráci s account manažerkou Hanou Erskine

a strategy directorem Mikem Bubeníčkem.