Minulý měsíc jsme se na našem blogu věnovali tématu office from anywhere, který může v poslední době využívat stále více zaměstnanců. Jednou z možností,  kde pracovat mimo standardní kancelář, jsou právě kavárny. Jejich živá atmosféra, neomezený přístup ke kávě a často originální prostředí vám může pomoci být s prací co nejefektivnější a přijít s novými myšlenkami. Konečně jsou kavárny po dlouhé době opět otevřené. Až si  budete vybírat tu pravou pro svou práci, tak nezapomeňte na několik kritérií, které by měla splňovat. 

Jak si vybrat? 

Spolehlivá wifi je naprostý základ. Wifi musí být rychlá a stabilní, jinak se daleko s prací nepohnete. Jak moc rychlá wifi musí být, zvažte podle typu své práce. Pokud potřebujete během dne pouze posílat e-maily a hledat informace na internetu, tak bude vaše potřeba jiná, než pokud denně pracujete s grafikou a posíláte velké soubory. Na rychlost se zeptejte buď přímo v kavárně nebo se mrkněte na recenze a různá fóra. 

– Správná pracovní atmosféra nesmí chybět. Pokud je v kavárně přílišný hluk, tak se nebudete moci soustředit a opačně to může být s úplným tichem. Nejčastěji lidem vyhovuje tichý kavárenský šum, ideálně u stolu s dalšími pracujícími lidmi. Předem si tedy ozkoušejte, jaká pracovní atmosféra je pro vás ta pravá a podle toho si kavárnu zvolte. 

– Bez vhodného nábytku to také nepůjde. Pokud jsou v kavárně například jen malá zapadlá křesílka, tak vás po pár hodinách budou bolet záda a notebook se vám na klíně brzy přehřeje. Doporučuji si najít kavárnu, kde jsou klasické vysoké stoly a pohodlné židle, kde si nezničíte záda. 

– Kavárnu si vybírejte i podle sortimentu občerstvení. Hodláte v kavárenském officu strávit celý den? Pak by měla vámi vybraná kavárna nabízet nejen dobrou kávu a zákusek, ale i pořádný oběd. 

– Nezapomeňte na drobnosti jako jsou zásuvky. V mnoha kavárnách u většiny stolů zásuvky k dobíjení notebooků a telefonů nejsou, ale naopak mnohé jsou již pracujícím hostům přizpůsobeny. Tak nezapomeňte obhlédnout terén. Pokud máte v plánu v kavárně strávit více jak několik hodin, tak se bez dobití notebooku nejspíše neobejdete. 

Tipy na kavárny: 

Krásných kaváren vhodných k práci je, obzvláště v Praze,  již opravdu mnoho. My jsme se rozhodli vám doporučit našich pět nejoblíbenějších, které máme odzkoušené a víme, že se zde vždy naladíme na tu správnou pracovní vlnu. 

1) Kavárna co hledá jméno

lokalita: Stroupežnického 10, Praha 5

web: http://kavarnacohledajmeno.cz/

Tuto kavárnu najdete na Smíchově kousíček od zastávky metra Anděl/Na knížecí. Uvnitř jsou jak samostatné stoly pro 2-4 osoby, tak i jeden velký stůl přímo uprostřed, který je jako dělaný pro jednotlivce pracující na počítačích. V kavárně je téměř vždy plno, ale i přesto zde není hluk, ale příjemný kavárenský šum. Obsluha je tu na pracující zvyklá a proto nad vámi nebude neustále někdo stát a nechají vám prostor pro práci. Mimo ideální sezení a možnost si nabíjet notebook/telefon  tu seženete i skvělou výběrovou kávu, domácí dobroty, nejlepší vejce Benedikt i teplé jídlo k obědu. Kavárna vznikla na místě bývalé truhlárny a zamiluje si ho každý, komu se líbí industry design. Místo je jako stvořené pro nové nápady, kreativní práci a vždy tu potkáte zajímavé lidi z různých odvětví. Wifi nám tady vždy bezproblémově fungovala. Mimochodem v kavárně je možné si pronajmout oddělenou multifunkční místnost pro 50 osob, vhodnou pro konference, školení a workhopy. Jediné na co si dejte pozor je, že pondělky mají otevřeno až od 12:00 a ne vždy si tu sednete. 

2) La Bohéme Café

Lokalita: Sázavská 32, Praha 2

Web: https://labohemecafe.cz

Idilická útulná kavárna na Vinohradech La Bohéme café vám bude vyhovovat, pokud hledáte opravdu klidné místo kousek od centra města. V kavárně je krásné květinové prostředí a knihovna přes celou stěnu, která podporuje správný pracovní “mood”. Snad nikdy tu není hluk a proto se tu dobře soustředí i na práci, u které je potřeba se více koncentrovat.  Jsou tu menší stoly obvykle pro 2 osoby, u kterých se dá pohodlně sedět celý den. Ne u všech však najdete zásuvku pro nabíjení. Tato kavárne je i pražírnou a proto tu mají skvělou kávu a výborné čaje, které si mimochodem můžete koupit v malém obchůdku, který je součástí kavárny. K svačině i obědu si můžete dát bagely, skvělé obložené chleby nebo třeba salát. Wifi nám tu vždy fungovala bez problému. Jo to moc příjemné prostředí, pokud si během práce potřebujete vyřídit i schůzku. 

3) Cafedu 

Lokalita: Škrétova 12, Praha 2

Web: https://www.cafedu.cz/

Tato kavárna za nás splňuje naprosto všechna kritéria pro vhodnou kavárnu na práci. Jde o trochu netradiční kavárnu. Kloubí se zde dva prostory a to nonstop studovna (o té někdy příště) a útulná kavárna s výhledem na Národní muzeum, která má opravdu štědrou otevírací dobu. Kavárna je otevřena od 7:30 do 22:00 hodin ve všední dny a od 9:00 do 21:00 o víkendech a svátcích. Najdete tu klidné posezení v jinak rušném centru Prahy. Je tady profesionální a rychlá wifi, zásuvky u každého stolu, pohodlné sezení s pracovními stoly a v prostorech studovny možnosti si vytisknout, naskenovat či okopírovat materiály. Kavárna je bez obsluhy, ale můžete využít objednání skrze QR kód, který je umístěn na každém stole. Nemusíte se tak z místa hnout, ale zároveň si objednat vždy co chcete, aniž by vás někdo rušil.  V Cafedu si můžete dát výběrovou kávu z pražírny Dos Mundos, dorty, polévky, bagety, sáláty a mnoho dalšího. 

4) SmetanaQ

Lokalita: Smetanovo nábřeží 4, Praha 1

Web: http://www.smetanaq.cz

Tuto moc příjemnou kavárnu na Smetanově nábřeží si zamilujete nejen pro její osobitý interiér vytvořený s využitím tvorby českého designu. Uvnitř najdete opravdu kvalitní sezení z dubového nábytku s pohodlnými židlemi Ton. Jsou zde velká okna, které pouští dovnitř spoustu světla a proto je to vhodné místo i pro čtení a studium. Wifi nám vždy fungovala a u větší části stolu je alespoň v dosahu zásuvka pro nabíjení. Velkou výhodou je, že prostor nabízí 90 míst k sezení a v zadní části je navíc menší klidnější salonek. Dáte si tu výběrovou kávu, moc dobré sypané čaje i domácí limonády. K tomu všemu si můžete vybrat z široké nabídky domácích dortů, slaných koláčů, kváskového chleba a dokonalých vaflí. Nechybí ani polední menu a domácí polévky a proto v kavárně můžete strávit opravdu celý den. Otevřeno mají každý den od 9-21 a po práci se můžete podívat do prvního patra do galerie nebo showroomu s výrobky začínajících českých designérů. 

5) Kofárna 

Lokalita: Zborovská 60, Malá strana 

Facebook: https://www.facebook.com/kofarna

Moderní kavárna s minimalistických interiérem poblíž  Petřína a Smíchovské náplavky je příjemným místem pro práci, pokud chcete mít klid. Kavárna je sice menší, ale většina lidí si sem chodí pouze pro jídlo a pití sebou a proto si tu obvykle sednete. Díky tomu bývá v kavárně i opravdový klid a to především v zadní části. Ocení to tak lidé, kteří musí více telefonovat a nechtějí být rušeni ani rušit ostatní. Je tady jak barové posezení u kterého se dá i příjemně stát a pracovat (ocení vaše záda) tak i klasické dřevěné stoly s židlemi v zadní části. Nejvíce zde oceníte perfektně fungující wifi, klid, kvalitní kávu a zdravé jídlo. Mají tu výborné polévky, bagely i hummus a v pohodě tu tak můžete strávit i celý den. Velkou výhodou je, že pokud jste ranní ptáčata, tak si zde sednete každý všední den již od 7:30. 

Doufáme, že jste si z našich tipů vybrali a brzy nějakou kavárnu vyzkoušíte. Příště se můžete těšit na zajímavá coworkingová místa v Praze.